Søk
  • Aurskog Bilservice

Ekstralys på bilen? Nye regler fra 1.oktober

Oppdatert: 20. nov. 2018

Nå kan du montere så mange ekstra fjernlys du vil på bilen din. I tillegg lemper regjeringen på krav om maksimal lysstyrke og montering av lys i par.


Endringen kommer som følge av forespørsler fra bilister, og skal gjelde for alle biler.

– Med de lange og mørke vintrene vi har i Norge, er det mange som kunne tenke seg muligheten for bedre lys på bilene sine. Regjeringa har nå endra regelverket, slik at det fra 1.okt 2018 ble mer fleksible regler for montering av ekstralys på bil.


Med bakgrunn i at moderne nærlys gir mye bedre effekt enn tidligere, blir overgangen fra fjernlys til nærlys ikke så krevende for førerens syn. Derfor åpnes det nå for å tillate mer

fjernlys som vil kunne bidra til å gjøre både myke trafikanter og dyr mer synlige på mørke veistrekninger.Må ha godkjente lykter

Med endringene får vi i Norge i praksis samme regler som i Sverige.

– Lyktene som skal monteres på bilen være godkjente.

I tillegg er jo dette fjernlys, så de skal blendes ned når man møter andre kjøretøy, det vil si at de må kobles korrekt. Kan man ikke dette selv, kan man kontakte vårt verksted.


Det er heller ikke fritt fram hvor de plasseres hen.

– Lyktene skal ikke være til sjenanse for føreren. Monteres det lykter eksempelvis på taket, kan man få en situasjon hvor man selv blir blendet som fører av egne lys. Så man må passe på at lyktene er plassert på et hensiktsmessig sted.

Utover dette er det altså ingen begrensninger på antall.

– Du kan jo i teorien montere på så mange lykter du vil, men du skal jo ha plass også da!


Les den nye forskriften her


143 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle